Skip to content
logo
  • Zdravlje crijeva
    OMNi BiOTiC Pattern

    Zdravlje crijeva

    • Crijevne bakterije
    • Probiotici
    • Imuni sistem
    • Stres

    Crijevni poremećaji

    • Sindrom iritabilnog crijeva
    • Hronične upalne bolesti crijeva
    • Proljev
    • Zatvor
    • Nadutost
    • Alergija
    • Žensko zdravlje
  • Istraživanje
    OMNi BiOTiC Pattern

    Istraživanje i nauka

    • Centar kompetentnosti za istraživanje mikrobioma
    • Kriteriji kvalitete
    • 25 godina kvalitete

    Istraživački projekti

    • Crijevno-moždana os
    • Crijevno-jetrena os
    • Ženski mikrobiom
    • Dijabetes i metabolički sindrom
    • Alzheimerova demencija
    • Ogledne studije
  • Institut AllergoSan
    • O Institutu
    • Mag. Anita Frauwallner
    • Istraživanje i razvoj
    • Kriteriji kvalitete
  • Blog
  • Česta pitanja
Naši proizvodi
Facebook Instagram Icon-youtube Linkedin Spotify
Kontakt
Header
Bosanski
logo
  • Zdravlje crijeva
    OMNi BiOTiC Pattern

    Zdravlje crijeva

    • Crijevne bakterije
    • Probiotici
    • Imuni sistem
    • Stres

    Crijevni poremećaji

    • Sindrom iritabilnog crijeva
    • Hronične upalne bolesti crijeva
    • Proljev
    • Zatvor
    • Nadutost
    • Alergija
    • Žensko zdravlje
  • Istraživanje
    OMNi BiOTiC Pattern

    Istraživanje i nauka

    • Centar kompetentnosti za istraživanje mikrobioma
    • Kriteriji kvalitete
    • 25 godina kvalitete

    Istraživački projekti

    • Crijevno-moždana os
    • Crijevno-jetrena os
    • Ženski mikrobiom
    • Dijabetes i metabolički sindrom
    • Alzheimerova demencija
    • Ogledne studije
  • Institut AllergoSan
    • O Institutu
    • Mag. Anita Frauwallner
    • Istraživanje i razvoj
    • Kriteriji kvalitete
  • Blog
  • Česta pitanja
Naši proizvodi
logo
Proizvodi

Kriteriji kvalitete medicinski relevantnih pro- i sinbiotika

po smjernicama WHO-a, WGO-a, FDA-a i OePROM-a kriteriji

1. Sigurnost

Svi bakterijski sojevi moraju imati međunarodni status GRAS (Generally Recognized As Safe) ili slične certifikate, što znači maksimalnu sigurnost konzumacije kod ljudi i odsutnost nuspojava, čak i uz dugotrajnu upotrebu.

2. Broj bakterija

Najmanje 109 CFU (= 1 milijarda bakterija po gramu praha). To znači da se može apsorbirati relevantan broj održivih bakterija.

3. Aktivnost

Probiotičke bakterije su najučinkovitije u roku od 24 sata nakon što su rehidrirane, što znači da im se vraća sposobnost preživljavanja. Ono što se kod proizvodnje jogurta događa još u mljekarama, gdje kroz proizvodnju mliječne kiseline iz mlijeka nastaje jogurt, kod praha se odvija u ljudskom tijelu, gdje bakterije aktivno koriste svoje sposobnosti za nas.

4. Sposobnost razmnožavanja

Dokazana sposobnost razmnožavanja probiotičkih bakterija čak i nakon završetka terapije. Do sada je to dokazano za vrlo mali broj proizvoda, jer je dokaziv samo vrlo veliki broj reprodukcija. Dokazi su za npr. OMNi-BiOTiC® PANDA, OMNi-BiOTiC® 10 AAD i OMNi-BiOTiC® STRESS objavljeni u naučnim časopisima.

5. Otpornost na želučane i žučne kiseline

Otpornost bakterija na jake kiseline je neophodna. Najbolje je rehidrirati i na taj način aktivirati suhosmrznute bakterije izvan tijela u neutralnoj tekućini. Tamo se bakterije mogu nahraniti i ojačati prije nego što moraju započeti i preživjeti višesatni prolazak kroz želudac sa želučanom kiselinom i kroz dvanaestopalačno crijevo sa žučnom kiselinom i lučenjem gušterače.

6. Stabilnost pri sobnoj temperaturi

Što se tiče broja bakterija na ambalaži probiotičkih proizvoda, ne bi trebalo navoditi broj bakterija u vrijeme punjenja, već je mjerodavan njihov broj pri isteku roka trajanja proizvoda. Bakterije umiru nakon samo nekoliko dana, ako im okolina ne nudi optimalne životne uslove. Zahtijevanjem kvalitetne analize svakog punjenja i dokazanom 24-mjesečnom stabilnošću pokazalo se da proizvodi Instituta AllergoSan opstaju i pri sobnoj temperaturi.

7. Optimizacija sredine

Optimalna pH vrijednost u tankom crijevu je 4,0-5,5. Pri ovoj vrijednosti dobre bakterije se odlično razmnožavaju i prilagođavaju okolini. S druge strane, štetne se bakterije pri ovim vrijednostima ne razmnožavaju. Iz tog razloga probiotik treba sadržavati vrste bakterija koje održavaju niski pH, što postižu pojačanim stvaranjem mliječne kiseline.

8. Formulacija više vrsta sinbiotskih bakterijskih sojeva

Kombinacija različitih bakterijskih sojeva omogućuje bolju komunikaciju između bakterija i ljudskih ćelija kao i razmnožavanje pojedinih sojeva: Tim koji raspolaže različitim vještinama uspješniji je od pojedinačnog borca.

9. Sinergija bakterijskih sojeva

Neki sojevi bakterija međusobno nisu u sinergiji, zbog čega se može dogoditi da uđu u sukob (npr. oko borbe za hranu). Zbog toga se djelotvornost pomiješanih bakterijskih sojeva mora dokazati metodom „cross streak“, odnosno njihovo se djelovanje mora dokazati naučnim istraživanjima.

10. Bez šećera, glutena i životinjskih proteina

Za izbjegavanje intolerancije.

11. Aktivacijska matrica

Enzimi, vlakna i minerali dodani su za povećanje aktivnosti i sposobnosti razmnožavanja bakterija. To povećava proizvodnju sluzi vrčastih ćelija i adheziju unesenih bakterija.

12. Studije efikasnosti

Probiotici, tj. sinbiotici bi trebali imati svoje dokazano djelovanje provođenjem naučnih studija na ljudima.

OMNi-BiOTiC® proizvodi zadovoljavaju sve ove kriterije kvalitete i sadrže isključivo mješavine bakterijskih kultura mikroorganizama ljudskog probavnog sistema.

Kroz istraživanje i razvoj do uspjeha

Institut AllergoSan neprestano ulaže u istraživanje i razvoj proizvoda.Kao rezultat toga, svojim kupcima nudi prirodne sastojke čije učinke korisnik ne samo da brzo osjeti, nego su i dokazani znanstvenim istraživanjima. Tako već desetljećima nastaju prirodni proizvodi, kojima je glavna zadaća osigurati zdravlje crijeva.

Saznajte više o našim istraživanjima
O Institutu
Naši proizvodi
Zdravlje crijeva
Crijevni poremećaji
Istraživanje i nauka
Istraživački projekti
Kriteriji kvalitete
Blog
Česta pitanja
Kontakt
Institut AllergoSan

Proizvođač:
APG AllergoSan Pharma GmbH
Gmeinstrasse 13, 8055 Graz, Austria
www.allergosan.com

Bioxx pharm

Uvoznik i distributer za Bosnu i Hercegovinu:
Bioxx Pharm d.o.o. Sarajevo
Tešanjska bb, 71 000 Sarajevo Bosna i Hercegovina

info@bioxxpharm.com

Tel: +387 62 700 330

Facebook Instagram Icon-youtube Linkedin Spotify
OMNi BiOTiC BiH
OMNi BiOTiC BiH
© Copyright 2024. | OMNi-BiOTiC®
OMNi BiOTiC
OMNi BiOTiC BiH
OMNi BiOTiC BiH
Facebook Instagram Icon-youtube Linkedin Spotify
  • O Institutu
  • Naši proizvodi
  • Zdravlje crijeva
  • Crijevni poremećaji
  • Istraživanje i nauka
  • Istraživački projekti
  • Kriteriji kvalitete
  • Blog
  • Česta pitanja
  • Kontakt
Proizvođač:
APG AllergoSan Pharma GmbH
Gmeinstrasse 13, 8055 Graz, Austria
www.allergosan.com
Uvoznik i distributer za Bosnu i Hercegovinu:
Bioxx Pharm d.o.o. Sarajevo
Tešanjska bb, 71 000 Sarajevo Bosna i Hercegovina
info@bioxxpharm.com
Tel: +387 62 700 330
Prijavi se na newsletter
© Copyright 2024. | OMNi-BiOTiC®
OMNi BiOTiC
Group 2
Naši proizvodi
  • Početna
  • Zdravlje crijeva
    • Zdravlje crijeva
      • Crijevne bakterije
      • Probiotici
      • Imuni sistem
      • Stres
    • Crijevni poremećaji
      • Sindrom iritabilnog crijeva
      • Hronične upalne bolesti crijeva
      • Proljev
      • Zatvor
      • Nadutost
      • Alergija
      • Žensko zdravlje
  • Istraživanje
    • Istraživanje i nauka
      • Centar kompetentnosti za istraživanje mikrobioma
      • Kriteriji kvalitete
      • 25 godina kvalitete
    • Istraživački projekti
      • Crijevno-moždana os
      • Crijevno-jetrena os
      • Ženski mikrobiom
      • Dijabetes i metabolički sindrom
      • Alzheimerova demencija
      • Ogledne studije
  • Institut AllergoSan
    • O Institutu
    • Mag. Anita Frauwallner
    • Istraživanje i razvoj
    • Kriteriji kvalitete
  • Blog
  • Česta pitanja
  • Kontakt
  • Početna
  • Zdravlje crijeva
    • Zdravlje crijeva
      • Crijevne bakterije
      • Probiotici
      • Imuni sistem
      • Stres
    • Crijevni poremećaji
      • Sindrom iritabilnog crijeva
      • Hronične upalne bolesti crijeva
      • Proljev
      • Zatvor
      • Nadutost
      • Alergija
      • Žensko zdravlje
  • Istraživanje
    • Istraživanje i nauka
      • Centar kompetentnosti za istraživanje mikrobioma
      • Kriteriji kvalitete
      • 25 godina kvalitete
    • Istraživački projekti
      • Crijevno-moždana os
      • Crijevno-jetrena os
      • Ženski mikrobiom
      • Dijabetes i metabolički sindrom
      • Alzheimerova demencija
      • Ogledne studije
  • Institut AllergoSan
    • O Institutu
    • Mag. Anita Frauwallner
    • Istraživanje i razvoj
    • Kriteriji kvalitete
  • Blog
  • Česta pitanja
  • Kontakt
Facebook Instagram Icon-youtube Linkedin Spotify