Istraživački projekti
Dijabetes i metabolički sindrom

Mikrobiom i metabolički sindrom
Naš način života – a samim tim i naša prehrana – tokom posljednjih decenija značajno se promijenila, sa lošim posljedicama: „zapadnjačka prehrana“ sa previše mesa, šećera i industrijski prerađene hrane je uzgajalište brojnih civilizacijskih bolesti, koje osim što imaju ogroman uticaj na naše blagostanje, čine i ogromno opterećenje za naš zdravstveni sistem. Naučne studije su pokazale da je jedna od ovih novih široko rasprostranjenih bolesti, metabolički sindrom, usko povezana sa crijevima i našim mikrobiomom.
Probiotici kod metaboličkog sindroma
Metabolički sindrom je u porastu: ova kombinacija različitih simptoma kao što su povišene vrijednosti šećera u krvi, povećani obim struka, promijenjene vrijednosti masnoća u krvi, trenutno predstavlja najveći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Novije naučne studije impresivno pokazuju da ciljana primjena probiotika ima pozitivan uticaj na različite faktore metaboličkog sindroma.


Masti i šećer
Masnoće djeluju kao pojačivači okusa, a šećer nam daje energiju i to je razlog zašto više volimo jesti hranu koja ih sadrži. Pored korisnih osobina, ta hrana ima i tamnu stranu: dijabetes i masna jetra samo su dvije od raznih bolesti koje mogu proizaći iz prekomjernog korištenja masti i šećera, a također uzrokuje i negativne promjene naših crijevnih bakterija, tj. mikrobioma.
Institut AllergoSan
Pionirska uloga u međunarodnom istraživanju mikrobioma
Crijeva su u središtu medicinskog i naučnog interesa – točnije rečeno, bilijuni bakterija koje ih koloniziraju. Uz sve više istraživanja mikrobioma postaje sve jasnije kako crijevne bakterije igraju središnju ulogu u našem zdravlju i njegovom razvoju – a samim tim i u liječenju bolesti.