Emanuel Munkhambwa
Šta crijevima treba ljeti
Ljeto i sunce – čisto blaženstvo, zar ne? Da, ako uzmete u obzir specifičnosti ljetne sezone. Za zdrava crijeva bitno je da ostanete hidrirani i pripremite crijeva protiv napada štetnih mikroorganizama prije odlaska na odmor. U tu svrhu preporučuje se uzimanje probiotika, odnosno sinbiotika, prije i tokom odmora u inostranstvu, kako bi se zaštitili jačanjem imunog sistema.
Najbolje doba godine za boravak vani je sunčana sezona. Ali, patogeni mikroorganizmi se vrlo brzo množe, naročito tokom toplog vremena, a posljedice mogu pokvariti osjećaj blaženstva. Kako biste izbjegli neugodne, tipične sezonske zdravstvene tegobe poput bolova u želucu, proljeva, mučnina i povraćanja te u dobrom zdravlju uživali u ljetu, poželjno je poduzeti nekoliko mjera za bezbrižan godišnji odmor!
Ojačajte imuni sistem ljeti
Ključ otpornog tijela je snažan imuni sistem, čiji je veliki dio smješten u crijevima. Uz redovitu tjelesnu aktivnost te uravnoteženu prehranu – i vlastita odbrana tijela od neželjenih napadača ostaje u formi.
Namirnice biljnog porijekla poput brokule, svježe ubranog bobičastog voća, naranče, đumbira, luka i orašastih plodova jačaju imuni sistem zahvaljujući svojim vitaminima i antioksidansima. Za prevenciju ljetne gripe, koja je zapravo obična prehlada, treba se pridržavati četiri zlatna pravila:
- Redovno perite ruke jer se uzročnici ljetne gripe najbolje prenose rukovanjem.
- U zgradama ne puštajte klimu stalno na punoj snazi, već rano ujutro i kasno navečer dobro prozračite prostorije.
- U automobilu umjereno koristite klimu umjesto da se sa otvorenim prozorima izlažete propuhu.
- Pijte dovoljno tečnosti da ostanete hidrirani tokom dana.

Hidratacija je izuzetno važna ljeti
Uravnotežena ravnoteža elektrolita iznimno je važna ne samo za crijeva, već i za ostatak ljudskog tijela. Znojenjem zbog visokih temperatura tijelo gubi natrij, kalij, kalcij i magnezij te vodu. Zato se preporučuje piti najmanje 1,5 litru vode dnevno, a u vrućim danima svakako više! Volite li se ljeti baviti sportom, tokom lakših treninga trebali biste vodu „začiniti“ s prstohvatom soli (= natrija) po litri vode. Tokom intenzivnog treninga idealno je svakih 20 minuta popiti 250 ml vode i u piće dodati 60-80 g ugljikohidrata, npr. maltodekstrina.

Kako biste izbjegli neugodne tipične probleme vezane za putovanje kao što su bolovi u stomaku, proljev, mučnina i povraćanje, preporučljivo je poduzeti neke mjere kako biste unaprijed pripremili svoje tijelo.
Za sve ljubitelje mesa: oprez pri roštiljanju!
Ambiciozni gril majstori često zanemaruju činjenicu da klice poput salmonele ili kampilobaktera imaju svoj vrhunac sezone upravo ljeti. Bakterije se najbolje osjećaju živeći na lako kvarljivoj hrani, poput sirovog mesa i kobasica, plodova mora, jaja i mliječnih proizvoda.
Ali, patogene bakterije se također mogu nastaniti u salatama i sirovom povrću te uzrokovati probleme u gastrointestinalnom traktu. Ako probavne tegobe traju duže od tri dana potrebno je konsultovati ljekara. To je naročito važno ako se pojavi krvava stolica, simptomi poput temperature ili ako su zahvaćeni stariji ljudi i djeca. Ljekar može brzo i ciljano započeti adekvatno liječenje.

Savjet za sezonu roštiljanja
Nakon pripreme mesa operite ruke kako se patogene bakterije ne bi prenijele na drugu hranu sa roštilja. Ne izlažite meso predugo suncu prije pečenja na roštilju, dobro ga pržite i nemojte jesti meso napola kuhano. Salate i povrće temeljito operite vodom.
Budite oprezni na odmoru
U poznatom okruženju, bakterije se mogu reducirati jednostavnim trikovima. Međutim, to nije slučaj kada putujete u strane egzotične zemlje. Ne samo da spektar patogena tamo može biti drugačiji, nego je teško kontrolisati i pripremu hrane u hotelu ili lokalnom restoranu. Osim toga, postoji kontaminirana voda za piće i koncentracije bakterija u stranim WC školjkama ili bazenima.
Ako se vodite načelom „Skuhajte, ogulite ili ostavite“, mnoga se neugodna iznenađenja, poput putničkog proljeva, mogu izbjeći. Zato je važno izbjegavati sirovu i nedovoljno kuhanu hranu kao i kockice leda.
Savjet za odmor
Prebiotici, probiotici ili sinbiotici (probiotik + prebiotik) mogu ojačati otpornost imunog sistema tako što služe kao hrana crijevnim bakterijama koje podstiču zdravlje (prebiotici) i ciljanom primjenom povećavaju njihovu raznolikost (probiotici). U apotekama su dostupni preparati za dugotrajnu primjenu, za prevenciju crijevnih tegoba i poboljšanje zdravlja crijeva, kao i oni za akutno liječenje već nastalih simptoma. S obzirom na djelotvornost, rebali bi se naći u svakoj putnoj apoteci.